PDFill és az elveszett regisztrációs kulcs esete

Pár évvel ezelőtt a PDFill mellett tettem le a voksomat, hogy egyes PDF file-okat kényelmesen editálhassak. Ahogy kell, meg is vásároltam (ma 19.99$-ért adják, valószínűleg akkoriban sem volt lényegesen olcsóbb – ha egyáltalán olcsóbb volt). Természetesen annak rendje és módja szerint sikeresen elzűröztem a regisztrációs kulcsot, ami emailben érkezett. Persze nem volt még akkor cloud, hogy hatvan helyre lementsem, hátha emlékszem még az egyikre.

Sajnos a PDFill csak az elmúlt 12 hónapban vásárolt termékek esetében hajlandó kikeresni az adatbázisból a jelszót, úgyhogy a vásárlásnál megadott emailcímmel nem fordulhattam hozzájuk – más megoldást után kellett néznem.

AsterixPasswordSpy

Szerencsére az egyik régi gépemen még ott futott a regisztrált alkalmazás, ami a képen is látható csillagos “jelszó” mezőtípussal tartalmazta is a reg.számot. Egy kevés keresés után az AsterixPasswordSpy programot telepítettem, hogy megtudjam a mező értékét, ami – ahogy a képen látszik – sikerült is.

Persze most már lementettem a komplett információt (screenshot FTW), és telepítettem a másik gépre, ahol aktuálisan most is használom.

Az AsterixPasswordSpy egy elég standard Windows feature-t használ ki, egy kis programozói tudással bárki megírhatja a saját kis alkalmazását is, ha ennek utána jár 🙂 (és van rá ideje). Ebben az esetben biztos, hogy nincsenek rejtett vírusok és backdoorok a programban, aminek gondolata bennem az ehhez hasonló progiknál mindig felmerül.

Mivel elég egyszerű megírni a progit, ezért nem is ez az egyetlen elérhető szoftver, érdemes egy kis időt szánni a tökéletes megkeresésére (pl. ott a NirSoft verziója, ami tud magyarul is, vagy számos portable programot is találhatunk a témában).

Végezetül mindenképp meg kell említenem, hogy az ilyen és ehhez hasonló programokat használja mindenki saját felelősségére és józan eszére hagyatkozva. Részemről a jövőben is igyekszem inkább megelőzni a bajt, mint hogy még egy alkalommal telepíteni kelljen – de azért jó tudni, hogy erre (is) van megoldás.