Ilyen lesz az Apple csatlakozó?

Apple micro-usb adapterTavaly decemberben aláírták az egységes mobiltöltőkről szóló nemzetközi megegyezést, mostanra pedig meg is jelentek az első képek az Apple mikró-USB adapterről. (Az angliai boltban már szerepel, £8.00-ba kerül, ami ugyan drága, de ezt már megszoktuk az Apple-től.)

Bevallom, tovább tartott, mint gondoltam volna, hiszem majd 10 hónap telt el, mire a képen látható design termék formájában is megszülethetett, de a lényeg, hogy most már itt van, ezzel visszafelé is kompatibilissé tehetik a termékeiket az EU-s szabályozással. Arról nem is beszélve, hogy mikró USB kábel ill. töltő mégis csak több helyen van, mint egy Apple dokkoló, most már elég a fenti adaptert magunkkal vinnünk, hogy az iPhone-unkat (és persze az összes többi kütyünket is) tölteni tudjuk.

Kíváncsi vagyok, hogy jövőre mi kerül majd az iPhone csomagba, gondolom lesz benne standard iPhone kábel is, meg talán az adapter. Vagy csak adapter lesz, de nem lesz Apple-kábel. Akár lesz adapter, akár nem, szerintem közvetlen konnektorba dugható cucc nem lesz, hiszen azok számának csökkentéséről van szó, ámbár ha valaki folyamatosan megveszi az új iPhone-okat, akkor előbb utóbb pont ugyanúgy meg fog fulladni az adapterekben, mint régen a különböző töltőszabványokban és kábelekben. Ha viszont a környezetvédelem nevében nem lesz mellé csomagolva (ha kell, vedd meg Te £8.00-ért), akkor vajon elégedett lesz-e az EU csupán attól, hogy kiegészítőként kapható?

Egyébként pont ezt a megoldást vártam, megmaradt a zenei és egyéb dokkolókkal való kompatibilitás is, de eleget tettek a kötelezettségüknek és még a csodálatos minimális csatlakozó számú designjukat sem kell elrontani egy újabb lyukkal, ráadásul extra bevételre is szert tehetnek.

via TUAW

2 Comments

  1. Nem hiszem, hogy a jövőben szórakozni fognak azzal, hogy vedd meg külön, ha szükséged van rá. A régi modellekhez opcionális lesz, az új modell meg szerintem Micro USB kábellel és adapterrel fog jönni. Mondjuk meglep, hogy ezt a keynote-ban nem mondták fícsörként, hogy így más eszközt is lehet ugyanazzal a kábellel tölteni – bár ez mondjuk szerintem marginális, mivel telefonokon kívül szinte semmi nem használ Micro USB-t, mindenen mini van.

    Egyébként a mindenható EU szakemberek így az új évezred szellemében azt is igazán szabványosíthatnák, hogy az új építésű házakba alapból be kell kábelezni az UTP kábeleket, és kötelezővé tehetnének egy olyan technológiát is, hogy a 220-as konnektorok mellett legyen valami USB aljzat, hogy ne is legyen szükség minden kacathoz adapterekre, hanem alapból tudjon USB csatlakozón szabvány feszültséget (és áramerősséget) leadni legalább egy konnektor….ha már úgyis minden ezt használja.

  2. Mivel én MiniUSB mániás vagyok – mánia a fenét, csak 10x annyi MiniUSB eszközöm van, mint MicroUSB-s – díjaztam volna, ha Micro és Mini USB aljzat is került volna az adapterbe. Kétlem, hogy nagyon bonyolult, vagy drága lenne megoldani. Remélem, hogy kínai barátainknak ez is eszükbe jut majd. Bár én sajnos más eszköz miatt kénytelen vagyok Micro USB-t is hordani magammal.

Comments are closed.